Over de klanksteen

10 jaar de Klanksteen!

Dit jaar bestaat de Klanksteen maar liefst 10 jaar! Met de inzet van enthousiaste vrijwilligers, de gemeente Utrecht en de vrienden van de Klanksteen is er dit jaar een geweldige mijlpaal bereikt.

Dit seizoen zullen wij dan ook prachtige optredens en voorstellingen verzorgen om dit jubileum te vieren!

De culturele verbinding

Samenhorigheid in de wijk

De muziektent is er om cultuur en samenhorigheid onder jong en oud in onze wijk te bevorderen. De opzet van muziektent De Klanksteen is dat er ieder jaar vanaf de opening op 27 april t/m september op de laatste zondag van de maand een licht cultureel programma wordt aangeboden. Waaraan denken we dan? Muziek, zang en dans, poëzie en verhalenvertellers, toneel door amateurs. Buiten het vaste programma om is er de mogelijkheid voor anderen om de muziektent als open podium te gebruiken in overleg met de beheergroep.

De Klanksteen heeft een actieve beheergroep die ondersteuning zeker kan gebruiken. Voelt u zich ook betrokken bij de wijk en wilt u de cultuur en samenhorigheid in de wijk bevorderen? Geef u dan op als vrijwilliger bij de beheergroep De Klanksteen. Wij zijn al blij als u ons kunt ondersteunen met wat hand-en-spandiensten zoals het verzorgen van koffie/thee tijdens optredens.

Geschiedenis

Muziektent De Klanksteen is voortgekomen uit het project Hoograven in de lift als een van de ‘briljante’ ideeën, ingebracht door wijkbewoners. De gemeente Utrecht-Wijkbureau Zuid omarmde dit idee enthousiast en op 14 september 2013 werd De Klanksteen officieel geopend door toenmalig wijkwethouder Frits Lintmeijer.

Ivan van Ouwerkerk, bewoner van de wijk, maakte het ontwerp voor De Klanksteen. Hij gebruikte de primaire kleuren van De Stijl, in combinatie met een strakke vormgeving. Helemaal passend bij deze wijk waarin veel invloeden van Rietveld terug zijn te vinden.

Omdat de muziektent in de wijk Tolsteeg ligt, waar de straten naar edelstenen zijn vernoemd, is de naam voor de
muziektent ook een steen. Klanksteen is de Nederlandse naam voor de steen ‘fonoliet’. Uit deze steen haalden onze voorvaderen voor het eerst muziek.

Jaarlijks, van eind april t/m september, organiseert Stichting De Klanksteen een licht cultureel programma met als
doel de saamhorigheid onder jong en oud in de wijk te bevorderen.

Muziekpodium de Klanksteen is eigendom van de gemeente Utrecht en is onder beheer van Stichting de Klanksteen. Het intellectuele eigendom van de Klanksteen blijf eigendom van de ontwerper.

Stichting De Klanksteen

  • Coby van Ouwerkerk, voorzitter
  • Hans van Ouwerkerk
  • Michel Hoogsteder

Help jij de Klanksteen?
Voelt u zich ook betrokken bij de wijk en wilt u de cultuur en samenhorigheid in de wijk bevorderen? Geef u dan op als Vriend van de Klanksteen. Doneer een klein bedrag of zet jezelf in als vrijwilliger.

De Klanksteen